STERILIZACIJA

STERILIZACIJA KAO NAJEFIKASNIJA MERA ZA SMANJENJE POPULACIJE NAPUŠTENIH PASA I MAČAKA

Zašto je važna sterilizacija?

Sterilizacija je najefikasnija mera kojom se smanjuje populacija napuštenih pasa i mačaka, reguliše brojnost populacije u prihvatilištima, kao i njihova nekontrolisana reprodukcija. Svaki vlasnik koji ne planira da pari svog ljubimca i nema odgajivačnicu treba da ga steriliše. Kontrolisano razmnožavanje igra ključnu ulogu u broju napuštenih pasa i mačaka na ulicama.

U Americi se svake godine eutanazijom usmrti preko 10 miliona pasa i mačaka jer su azili prenatrpani, a ne postoji dovoljan broj ljudi koji bi usvojili napuštene životinje ili lutalice rođene na ulici. Jedna napuštena nesterilisana mačka koja ima mačiće i čiji mačići imaju mačiće u svom reproduktivnom ciklusu „odgovorna je“ za dolazak na svet 40.000 mačića. Jedna kuja sa štencima, čiji će štenci kasnije imati mladunce „odgovorna je“ u svom reproduktivnom ciklusu za dolazak na svet oko 20.000 štenaca. Rezultat je veliki broj životinja na ulici za koje je nemoguće naći dom.

Sterilizacija ženki

Ili ovariohisterektomija se radi pod punom anestezijom i obuhvata odstranjivanje jajnika i materice. Hiruški rez se ušiva, a životinja istog dana ide kući. Skidanje konaca se vrši posle 7-10 dana. Postoje i konci koji se sami razgrađuju pa povratak veterinaru nije neophodan. Ženke je najbolje sterilisati pre prvog ili neposredno posle prvog teranja. Ako se sterilizacija obavi pre prvog teranja mogućnost pojave tumora mlečnih žlezda svodi se na 1%, a ako se sterilizacija obavi posle prvog teranja rizik od pojave tumora se povećava na 25%. Sterilizacija starijih ženki ne sprečava pojavu malignih tumora već samo onemogućava razmnožavanje, stoga je važno reagovati na vreme kako bi pas ili mačka kasnije u zrelom dobu imali što manje šansi za razvoj karcinoma mlečnih žlezdi, materice ili jajnika.

Sterilizacija mužjaka

Drugi naziv za sterilizaciju mužjaka je kastracija. Ovaj hirurški zahvat uključije uklanjanje polnih hormona i ćelija sperme, odnosno testisa. Reč je o vrlo malom rezu koji kod mačora zaraste bez ušivanja, dok je kod pasa potrebno nekoliko šavova. Iako se sterilizacija vrši pod opštom anestezijom, ljubimac može istog dana da ide kući. Konci se skidaju za 10 dana kad rana dobro zaraste, a fizičku aktivnost i šetnje u tom periodu treba svesti na minimum. Najbolji uzrast za sterilizaciju mužjaka je između 5 i 9 meseca života, pre nego što krenu da urinom obeležavaju teritoriju.