OBELEŽAVANJE

OBELEŽAVANJE I REGISTRACIJA PASA I MAČAKA

Obeležavanje pasa i mačaka vrši se mikročipovima

Mikročipovanje je identifikacija životinje na sasvim jednostavan i bezbolan način čime se zamenjuje stara metoda obeležavanja, tetoviranje. Ovaj oblik identifikacije ljubimaca je zakonska obaveza koju je EU donela zakonskom regulativom 04.10.2002. godine, a u skladu sa njom se primenjuje i u našoj zemlji.

Mikročip predstavlja digitalan kod koji se sastoji od 15 cifara koji su karakteristični za svaku zemlju (prve tri cifre su kod države - 688 je kod Republike Srbije). U skladu sa internacionalnim standardima ISO 11784 i 11785 koji se primenjuju i kod nas to je jedina informacija koju mikročip sadrži, a tehnologija koja se koristi za prenos informacije je RFID (radio frequency identification).

Na koji način se izvodi mikročivanje

Mikročip je deponovan u iglu injektora i veoma je malih dimenzija, veličine zrna pirinča. Aplikuje sa leve strane srednjeg dela vrata ispod kože psa ili mačke i posle 5-10 dana se oko njega razvija vezivnotkivna kapsula koja onemogućava da čip "putuje" telom. Mogućnost čipovanja životinje imaju samo licencirani veterinari koji odmah po čipovanju životinje, istu unose u Centralnu bazu podataka koju vodi Ministarstvo poljoprivrede i životne sredine, Uprava za veterinu RS. Osim relevantnih podataka o obeleženoj životinji u Centralnu bazu se unose i podaci o vlasniku (ime i prezime, jedinstveni matični broj građana, adresa, broj telefona). Na kraju se čitav proces zaokružuje tako što se vlasniku, odnosno držaocu psa ili mačke izdaje čitko popunjen Pasoš

Očitavanje mikročipa se vrši pomoću odgovarajućeg čitača za mikročip koji se provlači iznad leve strane vrata, pri čemu se obezbeđuje utvrđivanje identiteta vlasnika i osnovnih podataka životinje.

Uz čipovanje obavezna je i vakcinacija protiv besnila, pa je za ovu uslugu neophodno izdvojiti od 1000 do 2000 din u zavisnosti od ambulante u kojoj se vrši intervencija.

Najčešće postavljana pitanja

1Vlasnik sam životinje da li mogu samostalno da kupim i aplikujem mikročip?
Ne. U skladu sa važećim Pravilnikom o obeležavanju i registraciji pasa i mačaka sva tri elementa koja čine sistem obeležavanja i registracije (obeležavanje, pasoš i centralnu bazu) obavljaju isključivo registrovani obeleživači. Izostavljanje bilo kojeg od tri elementa čini postupak nepotpunim.
2Da li je postupak aplikacije mikročipa bolan za mog kućnog ljubimca?
Mikročipovanje je brza i relativno bezbolna procedura tako da većina kućnih ljubimaca ne reaguje prilikom apliciranja. Može se osetiti mala nelagoda slična onoj prilikom vakcinacije.
3Da li se daje anestezija prilikom mikročipovanja?
U većini slučajeva nije potrebno dati anesteziju obzirom da je u pitanju brz i bezbolan postupak.
4Koji je rok trajanja mikročipa?
Mikročip je trajan i prati psa, odnosno mačku od obeležavanja do uginuća.
5Šta se radi prilikom promene vlasnika?
Svaka promena bilo vlasnika, bilo podataka o postojećem vlasniku (adresa, telefon i sl.) mora se prijaviti veterinaru kako bi se izvršile izmene podataka u Centralnoj bazi. Mikročipovanje ima smisla i efikasno je jedino ukoliko su podaci upisani u Centralnu bazu uvek ispravni. Zbog toga je vrlo bitno svaku promenu prijaviti veterinaru.
6Moj ljubimac je nestao. Šta traba da uradim?
Dužni ste bez odlaganja, a najkasnije u roku od tri dana od dana gubitka da prijavite nestanak nadležnoj službi JKP Zoohigijena i Veterina Novi Sad. To možete obaviti na telefon 021/6403-220. Jedini dokaz vlasništva u slučaju krađe ili nestanka kućnog ljubimca jeste čipovanje i registracija pasa i mačaka. Zbog toga ste kao odgovoran vlasnik koji brine o dobrobiti životinja u obavezi da trajno obeležite psa ili mačku mikročipom. Imajte na umu i to da pored ostalog mikročipovanje može pomoći i u pronalaženju vašeg kućnog ljubimca.